Wat is DECT

DECT is inmiddels een ingeburgerd begrip. DECT is de standaard voor telecommunicatiesystemen met een beperkt bereik. Deze techniek maakt draadloze telefonie mogelijk in en om het bedrijf/huis. Fabrikanten brengen compacte en stijlvolle zaktelefoons voor DECT op de markt. Oorspronkelijk is DECT een Europese standaard en was DECT het acronym voor Digital European Cordless Telecommunications. Door de mogelijkheden van DECT werd DECT al snel een wereldwijde standaard. DECT heeft daarom een iets andere betekenis gekregen: Digital Enhanced Cordless Telecommunications.

De geluidskwaliteit is glashelder en ruis of een storende brom behoort tot het verleden. Het geheel bestaat vaak uit een basisstation waarop je meerdere handsets kunt aanmelden.  Iedere handset heeft een eigen nummer zodat ook doorverbinden en intern bellen mogelijk is. Door Dect toestellen achter een telefooncentrale te plaatsen ontstaat een geavanceerd communicatiesysteem met een grote mate van mobiliteit en gebruik van functionaliteit van de telefooncentrale. Vaak wordt dit dan in combinatie uitgevoerd met vaste toestellen
Door encryptie is afluisteren bijna onmogelijk. Uiteraard moeten de handsets zo nu en dan opgeladen worden maar door het lage verbruik kun je vaak ongeveer 10 uur bellen zonder opladen. De prijs van een handset varieert van 80 tot 300 euro.

Er zijn zowel DECT-systemen voor ISDN als voor analoge aansluitingen. 

Tegenwoordig komen er steeds meer producten op de markt die zorgen voor een vergroting van het bereik van DECT systemen. Door het gebruik van repeaters en/of antennes zijn zelfs afstanden te bereiken van 5000m .

De ontwikkeling en techniek achter de uitstekend doordachte communicatie standaard "DECT".

Wie de ontwikkelingen al iets langer volgt, weet dat KPN Telecom in Nederland lange tijd met Green Point heeft gewerkt. Het was één van de eerste vormen van draadloze telefonie, waarbij je vaak alleen in de buurt van door de KPN uitgezochte objecten zoals een station kon bellen. Een enkeling schafte een Green Point basisstation aan om ook thuis te kunnen bellen. Green Point was gebaseerd op CT2, dat soms wel DECT-2 werd genoemd. Met de toestellen kon je zelf bellen, maar niet gebeld worden. Dat werd opgelost door de toestellen te voorzien van een ingebouwde pager. Toen GSM bereikbaar werd voor de massa verdwenen de Green Points. Thuis en op kantoor kreeg DECT zoals bekend een meer succesvol vervolg. Bijna alle draadloze telefoons in de winkel werken nu volgens de DECT-standaard.

Voor DECT is de 1.88-1.9GHz frequentieband gereserveerd. Hierbinnen gebruikt DECT digitale transmissie.e handsets voor DECT voldoen bijna altijd aan de GAP-standaard, wat staat voor Generic Access Profile.  

DECT werd begin jaren negentig ontwikkeld als een flexibele, draadloze technologie om relatief korte afstanden te overbruggen. Technisch is DECT een goed doordachte standaard. Door de gebruikte digitale TDMA (Time Division Multiple Access) radio-techniek kunnen per vierkante kilometer (theoretisch) ongeveer 100.000 gebruikers bediend worden. Het geluid wordt digitaal gecodeerd. Er wordt gebruik gemaakt van een 32 kbit/s ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation) spraakcodering. Door PCM (Pulse Code Modulatie) wordt de informatie omgezet in een digitale code voordat deze verstuurd wordt. Stoorsignalen en ruis hebben geen invloed op de code. DECT lijkt sterk op de GSM-standaard, dit is geen toeval als je bedenkt dat voor het merendeel dezelfde bedrijven aan de wieg stonden van beide standaarden.

Doordat er encryptie-techniek wordt gebruikt is afluisteren nagenoeg onmogelijk. Door de radio-techniek wordt er alleen een signaal verzonden als dat echt nodig is. De belasting van de accu is daardoor minimaal zodat een standby tijd van 45 uur en spreektijd van 10 uur gebruikelijk zijn in de huidige DECT systemen. Omdat er naast spraak ook data verstuurd kan worden is het mogelijk om een draadloos netwerk te realiseren.

email: info@weswereld.nl